PI6ATS
PI6ATS is de 23 cm amateur televisie repeater van midden Nederland

Een dubbelquad voor de 24 cm band op een geperforeerde (stalen) plaat. De mastklemmen zijn van een centrale verwarming 'vensterbank'.

Dezelfde dubelquad met een plopper gemonteerd op het dak van een auto (ATV mobiel).
  Doppelquad antennes voor de 24 cm. band.

Als eenvoudige beginnersantenne of voor iemand die voldoende sterke signalen kan ontvangen is de dubbelquad (in het Duits 'Doppelquad') geschikt. De openingshoek is royaal genoeg om 'globaal' uit te richten.

Met een stukje installatiedraad, een kabeldoorvoer, een plaatje metaal (printplaat, blik of aluminium, al dan niet geperforeerd) is dit eenvoudig en goekoop in elkaar te zetten.

Een uitgebreide beschrijving is te vinden in het boek UHF-Unterlage Teil 1 +2) van K. Weiner DJ9HO.

Werking.

Zonder diep in de antenne theorieŽn in te gaan komt het er globaal op neer dat de straler bestaat uit twee aan elkaar gekoppelde quad elementen. De quad elementen hebben (ieder) een omtrek van een hele golflengte waarbij de vorm vierkant, rond of andersvormig is. Door de quad elementen bovenaan/onderaan te voeden is de polarisatie horizontaal. De stroommaxima liggen bij het voedingspunt en de tegenover liggende hoeken.

De afstand tot de reflector is voor de 24 (23) cm versie 3 cm. Deze bepaalt naast de versterking en voor/achtervehouding tevens de impedantie. Door de afstand enigszins te variŽren en de elementen wat te vervormen is een goede SWR te verkrijgen. In mijn geval door de quads iets uit te trekken en de afstand van de quads tot de plaat vergroten naar 47 mm. Door de afdeling Meppel van de VERON is het volgende gemeten: gain: 7,8 dBd, -3dB openingshoek links: 43 graden, rechts 63 graden, voor/achter verhouding 21 dB.

De kabeldoorvoer zelf is afhankelijk van de beschikbare materialen zoals en kabeldoorvoer uit de installatie techniek, een busje met een beugeltje of een kunststof schijf met een kunststof bus.