PI6ATS
PI6ATS is de 23 cm amateur televisie repeater van midden Nederland

De dubbel acht antenne waarbij duidelijk is te zien waarbij de straler zich kruist (bij de coax aansluiting dus niet). De draad van 6 cm lang die door de plaat gaat verbindt de kern met de buitenmantel.

Andere doorvoer constrcutie: door een sleuf in de beugel is de afstand in te stellen. De coax gaat door een gat in de plaat.

Andere vorm elementen waarbij duidelijk te zien is waar de draden elkaar kruisen.
  Dubbel acht antenne voor 23 cm.
Bij een dubbel acht antenne (in het Duits 'Doppel Acht') wordt het concept van de doppelquad verder doorgevoerd: in plaats van de quad elementen tegenover het voedingspunt te sluiten worden ook hier quad elementen (in tegenfase) aangesloten. Er zijn hierdoor twee stroommaxima bijgekomen die tevens nog verder uit elkaar liggen. De vertikale openingshoek is hierdoor kleiner dan bij de dubbelquad, de versterking is hierdoor iets groter. De quad elementen zijn niet geheel vierkant, de afmetingen 45 x 70 mm. De grootte van de reflectieplaat is 200 x 380 mm, de afstand van de straler tot de plaat is 30 mm. Opvallend is dat bij dit ontwerp voor de betere symmetrie een extra draad van een kwart golflengte (6cm) een kortsluiting vormt tussen de kern en de buitenmantel. Omdat dit draadje langer is dan de afstand tot de plaat loopt deze dus ook door de plaat heen.

Omdat de vorm van de quad elementen op verschillende manieren kan worden uitgevoerd, is het ook mogelijk een ruitvorm toe te passen. Zie hiervoor ook de constructie van de doppelquad antenne. Volgens DC0DA (CQ-DL 8-2005) dient koperdraad met een diameter van 2,5 mm gebruikt te worden. De inwendige maat tussen de vierkanten is dan 54 mm. Waar de draden elkaar kruisen een afstand aanhouden van 7 mm. De afstand naar de reflectorplaat bedraagt 25 mm.

PA0ABY heeft de volgende constructieve tips:

Bij het exemplaar op de foto bestaat de reflector uit gaas, de straler is gemaakt van installatiedraad. De afstandhouder in het midden is een leeg klosje van soldeertin. De afstandbusjes zijn van een stukje PVC installatiepijp.Op het voedingspunt is een condensatortje gesoldeerd tussen de straler en de TV coax, zodat de sat. ontvanger rechtstreekd kan worden aangesloten.

De (door Veron afdeling Meppel) gemeten resultaten van dit bouwsel: gain: 8,9 dBd, -3dB openingshoek links: 38 graden, rechts 30 graden, de voor/achter verhouding is 14 dB.

Bij een volgend te bouwen doppelacht gebruik ik een aluminium plaat met gaatjes er in om de windlast te verminderen. Ik maak afstandhouders op de punten van de quad van plastic pluggen, stukje ingezaagd, waar de antenne (bruin installatiedraad) invalt. Aan de andere kant een zelftappertje om de plug op het raster vast te zetten. Het raster heeft in het hart een wartelverbinding dat haaks op het raster op een afstand van 3 cm een platformpje biedt voor de aansluitingen van de quad. Daar kan ook een 5/8 PVC pijpje door dat als bevestiging aan de mast kan dienst doen. Het resultaat bleek tegen te vallen, de witte coaxkabel van 4,7 meter bleek 5,2 dB verlies te geven....