PI6ATS
PI6ATS is de 23 cm amateur televisie repeater van midden Nederland

De besturing en video generator.

De gehele 23 cm zenderunit.

De gehele 13 cm ontvangstunit.

De driver.

Het eindtrapmoduul op koelplaat.

De Power supply staat achter PI6ATS.

  Technische beschrijving PI6ATS.

Locatie.

De 6 meter lange mast is gemonteerd tegen een liftgebouw dat op een flatgebouw staat.

Het flatgebouw staat op een ongeveer 21 meter NAP hoge heuvel in Soest, midden Nederland, de coörfinaten zijn: 52 graden 10' 40,14" NB, 5 graden 17' 53,18" OL.

Er is vrij zicht naar alle richtingen (zie panorama foto link onderaan deze pagina), met uitzondering van het zuiden en zuid-oosten door de Utrechtse Heuvelrug die zich op ca. 5 km afstand bevindt met een hoogte tot 55 meter (Leusderhei).

Antennes (home made).

  • 23 cm: Alford slot antenne, slotlengte 51 cm, het stralingsdiagram is bijna rond, de versterking is ongeveer 3 dBd, beschrijving in QST June 1982 en CQ-PA 11 - 1988. De plaatsingshoogte is ongeveer 28 meter boven straatniveau, 49 mtr. Boven NAP.
  • 13 cm: Alford slot antenne, 21 slots, totale lengte 140 cm, de versterking is maximaal 13 dBd, beschrijving in der TV-Amateur 80/91.
  • 2 mtr: Halo antenne, binnen opgehangen met tegenwoordig erg veel metaal in de buurt, bouwbeschrijving o.a. in ARRL antenna handbook. Mogelijk dat een antenne voor de 2 mtr. band ooit buiten wordt opgesteld.

Repeater.

De repeater zelf is ondergebracht in het liftgebouw en bestaat uit een kast waarbij de afzonderlijke units als laden zijn uitgevoerd: bovenin de zender, hier onder de logica, onderin de ontvanger. Hier bovenop staat de satelliet ontvanger en de 2 mtr. ontvanger. Achter dit geheel staat de power supply. Onderstaand is beschreven uit welke afzonderlijke modules de afzonderlijke units zijn opgebouwd.

Logica (home made).

Deze unit schakelt de zender, koppelt ontvangers en externe ingang aan elkaar, genereert het testbeeld en bestaat uit de volgende modules:

2 mtr. ontvanger.

  • Dit is een (oude) kristalgestuurde Cuna 2 mtr. ontvanger met als ontvangstfrequentie 144,7625 MHz.

23 cm. zenderunit (home made).

De zenderunit bestaat uit de volgende modules:

13 cm. ontvangerunit (home made).

Deze ontvangerunit bestaat uit de volgende modules:

  • Interdigitaal filter,
  • Pre-amp, (2 x MGF1412), afgeleid van ontwerp OE9PMJ nov. 1983.
  • Interdigitaal mengtrap,
  • DD9DU kristaltrein, volgens beschrijving in UHF-Unterlage D.6.5
  • IF filter (70 MHz), dubbele uitvoering gebaseerd op artikel in Electron november 1987, en IF versterker, (2 x MC1350P).
  • Baseband demodulator, (NE564), LF demodulator, (TBA120T), Video versterker, (NE592).
  • Voeding (LM7812).

6 cm. ontvangst unit.

Vanwege grote kabelverliezen op hoge frequenties is de ontvanger direct verbonden met de antenne. Het video en audio signaal gaan samen met de spanningsvoorziening en een signaalsterkte signaal door een meeraderige, afgeschermde kabel. Die link voor de samenstelling en antenne.

Power supply.

Deze voedt alle units die geen eigen voeding hebben.

  • Dit is een omgebouwde geschakelde voeding.

Externe ingang.

De externe ingang is een Uniden satelliet ontvanger, met een LNC waarvan de LO frequentie is aangepast. Deze LNC is gericht op PI6ATV, zonder gebruik van parabolische reflector o.i.d.

De 3 cm LNC is gericht op PI6ATV..

De FM ATV standaard voor de banden 1,3 GHz t/m 10 GHz (IARU geaccepteerd).

Mode: F5/F3
Videobandbreedte (3 dB): 5 MHz
Pre-emphasis CCIR aanbeveling 405.1
Kleuren hulpdraaggolffrequentie: 4,433618 MHz
Piek zwaai (met pre-emphasis): 3,5 MHz
Bandbreedte: 12 MHz bij -40 dB
  18 MHz bij -50 dB
Geluidsdraaggolf frequentie: 5,5 MHz
Geluidsdraaggolf modulatie index: 0,07
   
Indien bovenstaande norm wordt aangehouden bij zowel de zenders als de ontvangers zullen ATV stations die op een afstand van 12 tot 18 MHz van elkaar zenden/ontvangen weinig tot geen last van elkaar hebben.

In de praktijk wordt veel gebruik gemaakt van TV satelliet ontvangers met een bandbreedte van 36 MHz. Dit resulteert in minder video output naar de monitor/TV (waardoor aan de zendkant dan vaak toch weer een grotere bandbreedte wordt gemaakt om een acceptabel beeld te leveren) en hinder als meer stations vlak naast elkaar zitten.

Hier doet zich enige problematiek (danwel een technische uitdaging) voor m.b.t. de ingangsfrequentie van PI6ATS (2374 MHz) en de uitgangsfrequentie van PI6ANH (2387 MHz). Het frequentie verschil is slechts 13 MHz. Dit heeft er toe geleid dat de filters van PI6ATS zijn afgeregeld voor een frequentie van 2372 MHz (de bovenste flank van het filter ligt dan wat lager in frequentie).

Aangezien het moeilijk is de bandbreedte binnen de perken te houden (extra moeilijk bij PI6ANH omdat deze de geluidsfrequentie heeft op 6 MHz) 'ziet' PI6ATS signaal op 13 cm terwijl niets in het beeld te zien is. Om te voorkomen dat de zender van PI6ATS onnodig wordt ingeschakeld en hierdoor onnodig de band wordt vervuild staat de 13 cm ingang normaal uit. Gebruikers dienen de ingang zelf op twee meter in- en uit te schakelen. In Hilversum zendt PI6HVS ook uit op 2387 MHz , die blijkt op de locatie van PI6ATS niet eens te kunnen worden ontvangen.

Het uitzicht vanaf PI6ATS: zie

In de richting van Amersfoort (Oost), in het midden de Onze Lieve Vrouwentoren (de Lange Jan), naar rechts oplopend de Amersfoortse Berg, links de kerktoren van de Sint Joris Kerk.

 
Kerktoren Soest met op de achtergrond het NS station in Amersfoort.   Richting Amersfoort is ook de wijk Schothorst goed te zien.
 
Richting Utrecht (West), links het zwembad, rechts het politiebureau van Soest.   In de richting van Eemdijk (NO): alleen maar vlakte met in de verte de windmolens in de Flevopolder.

  doel, achtergrond en geschiedenis van PI6ATS.
  tips voor starters, bouwbeschrijvingen en linken naar andere sites.
  eenvoudige uitleg m.b.t. ATV, repeaters en condities.
  foto's van 6 cm apparatuur van de 6 cm ingang.